baner blview

Малкият Йерусалим

Разхождайки се по приятния крайдунавски парк на Видин, имате уникалната възможност да се насладите на красотите в града. В рамките на един ден, може да посетите уникални места. Места като Баба Вида, Кръстата казарма и не на последно място – църквата, джамията и синагогата, които правят Видин малкия Йерусалим. Малкият Йерусалим, защото в близост един до друг се намират храмове на три религии.

Малко са местата в света, на които мирно съжителстват три религии. Видин е едно от тях. Различните религии обогатяват града, всяка със своята индивидуалност. 

Пригответе се за една пъстра виртуална разходка в малкия Йерусалим.

На толкова малко място се простира толкова много красота, която си заслужава да видите. След като се насладите на забележителната крепост Баба Вида, може да се разходите по крайдунавския парк и да видите 126-годишната сграда на синагогата, която е втората по големина в страната ни, след тази в София. Построена е за една година и открита през 1894 г. Но от 1950 г. насам сградата на синагогата не се използва и за съжаление тя е в разруха и без покрив, но не отстъпва по красота, защото дори и от разрухата може да се познае предишният й блясък. Самата сграда е направена великолепно и отвън и отвътре. След като я видите ще се убедите сами.

След това може да посетите джамията на Осман Пазвантоглу и митрополитския комплекс на Видинската епархия, а на метри от джамията може да видите и православната църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, която има централна и две странични галерии, а стените й са изографисани изцяло. Тя е част от митрополитския комплекс. Църквата е построена през 1926 г. на мястото на старата камбанария и пристройка към църква "Св. Пантелеймон". А вкопаната църква „Св. Панталеймон“ е построена през 1634 г. и е вкопана на 1,40м. дълбочина в земята. Няколко пъти е опожарявана, но бързо след това е възстановявана и до днес е отворена.  

Може да посетите и катедралния храм на Видин „Св. Димитър”, който е вторият по големина в България след „Александър Невски” в София. Забележително, нали? Почти 7 пъти по-малкият град Видин от столицата София с втората по големина църква, която е уникална. Вътрешните пространства са внушителни, а височината на централния купол е 33 метра.

Ако сте избрали за начална точка крепостта Баба Вида ще видите забележителностите в реда, по който са описани, а те не са далеч една от друга. Една обикновена разходка, която ще засити сетивата ви с невероятната архитектура, история и емоция. А когато разходката приключи – гарантирано ще сте обогатени.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: