baner blview

Вековен бор в Пирин дава енергия и сила

Магичното място е белязано с параклис, точно под сянката на вековния бор… това е в Пирин, по западните склонове, в симитлийското село Сенокос. Мястото е живописно, а се стига много лесно. По асфалтов път.

Там има вековен бор, местните разказват че е на повече от 500 години. А всеки, който вярва и има очи – вижда в боровите клони образа на Света Марина. Прегърнеш ли старото дърво, зареждаш се с енергия и сила. Светицата, която по църковния календар почитаме на 17-ти юли. По това време е и курбанът за здраве, който местните дават на мястото. Традиционно го правят събота или неделя преди празника.

Свещеник служи празнична литургия, ръси за здраве всички и благославя присъстващите. А под дебелата борова сянка има спретнати дълги трапези, които могат да съберат стотици. Вкусен курбан има за всеки. Има и жива музика.

Всеки ходи на празника с вяра в доброто и с усещането за магичната сила и енергия на големия бор точно при параклиса. Виж, празника в снимки:

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: