baner blview

Световноизвестните гърменски чинари (видео)

Едно момиченце прави едно гигантско и много старо дърво световно известно. Едно дете от Гърмен писа на Европейската комисия да номинират чинара в центъра на Гърмен, където тя е родена и пораснала, за „Европейско дърво на годината“. Момичето е Мария Софтова, тогава (2011 година) все още непълнолетна, вече млада жена, навършила четвърт век. Но за дървото:

То вече наистина е много известни. То е гърменският чинар. Диаметърът на стеблото на дървото е 12 метра и 20 сантиметра. Диаметърът на короната в най-широката част е 35 метра, а клоните му се извисяват на 25 метра височина. Представяте ли си. И не е сам. То себе си има още един толкова голям другар. Възрастта им е на над 600 години. Обявени са за защитен вид преди половин век, през 1968-ма година. И са истинска забележителност. „Няма по-стар и мъдър от чинара“, казват в Гърмен. Това исполинско дърво пази шествековна история. Столетия под неговата корона са се случвали най-важни за селото събития. Импозантните чинари в Гърмен впечатляват не само жителите на общината, но и Туристи от всякъде- цяла България и от цял свят се спират, за да разгледат гигантските дървета и да си направят снимки.  

В края на 2017 година даже направиха и музей на открито - Музей-лапидариум за вековните чинари в Гърмен. Какво представлява музеят под открито небе ли?? Достатъчно информация и благоприятна околност за отдих, наслада край пра-старите дървета и „зареждане“ от вековните сили на чинарите. Информационни табла за параметрите на чинарите и за забележителностите, намиращи се в региона, могат да видят туристите. А площадката е облагородена с красиви плочи, скамейки за почивка, цветна алея и озеленяване. Възстановен и облагороден е и съществуващият някога кладенец. Всичко това направиха ротарианците в Неврокоп. С благотворителен концерт събрали пари за „Облагородяване на площадката с вековните чинари в с. Гърмен“. 

Част от снимките, които може да видите, преди да отидете при големите прастари дървета, са от svetiliste.com – сайт за туризъм, разработен от община Гърмен по проект с европейско финансиране.

А как да стигнете? Пътувайте към Гърмен. Близо е до Гоце Делчев. Стигнете ли в селото, общински център, няма как да не ги забележите – 12 метра дебело дърво!! Там за паркиране няма проблем, няма и синя зона. А местните са достатъчно гостоприемни да ви информират и упътят за каквото и да ви е на ум… ПРИЯТНО ПЪТУВАНЕ! И сподели снимки и емоции ТУК:

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: