baner blview

Скалният феномен с фигури на хора и животни

Уникалният природен феномен – Белоградчишките скали. Дузини каменни фигури. Много от тях с фантастични форми, които са обект на легенди, често наричани на хора или животни.

Белоградчишките скали са едно от най-удивителните природни творения, не само в България, но и в цял свят. Скалните форми са с имена – Богинята - Майка, Ученичката, Конникът, Монасите, Мадоната, Овчарчето, Адам и Ева, Велкова глава, Кукувицата – наречена така, защото при силен вятър скалата издава звуци, наподобяващи вика на кукувица, Гъбите, Мечката, Лъвът, Близнаците, Замъкът и др. Няма как да не ви впечатлят – Белоградчишките скали са истинско чудо на природата.

Кадърът на Белоградчишките скали винаги създава голямо вълнение, а видиш ли ги на живо ще останеш очарован. Това е емблематично място, превърнало се в символ на града. Мястото притежава особена енергия и въздействие.

Изключително трудно, че почти невъзможно, е да се опишат красотите им с думи, но не и легендите. А ето и една от тях... 

Много учени твърдят, че интересните форми, които са придобили скалите са дело на природата, на ерозията. И донякъде са прави. Но как така ерозията е рушала скалите и когато те са приели формите на човеци и животни, тя е спряла – мистериозно! Някои местни смятат, че във вътрешността на скалите има по-твърдо ядро, оформило ги в днешния им облик. Представете си това ядро като някаква енергия, която държи скалните песъчинки в определена формация.

Повечето скали погледнати от различни ъгли приличат на различни неща, в зависимост от въображението на наблюдаващия. Това обаче не е така със скалата на Богинята–Майка. Тя от всеки един ъгъл не може да се обърка – винаги е една и съща. С крушовидно тяло, тънък врат тя седи гордо и смирено в поза „лотос“ и наблюдава сътворението си. Тази скала е различна от останалите. При нея се забелязват изключителни лицеви детайли – очите са изобразени с невиждана прецизност, скулите, устата, а носът си има и ноздри дори. Способна ли е природата да извая такива подробности?

Местен изследовател си направил труда да сравни рисунка на Богинята – Майка от пещера „Магура“ със скалата, която я изобразява. Резултатът е зашеметителен! Детайлите съвпадат 1:1. В пещера „Магура“ е описан и действителният размер на Богинята – Майка, който е 4:1 сравнен с човешки. Удивителното е, че когато човек застане до скалата тя е точно четири пъти по-голяма от човек с нормален ръст! А приликата й с рисунката в „Магура“, сравнена със стари снимки на местни жени е повече от очевидна.

Недалеч от Видин с Вечният страж на Дунав, село Орешец с неговата мистериозна църква и пещера „Венеца“, се намират Белоградчишките скали, които са в град Белоградчик – Северозападна България. Тръгва се по главния път Е-79, посока Видин и на село Ружинци трябва да се отклоните в ляво, но указателни табели не липсват, така че следвайте ги и няма да сбъркате. В град Белоградчик кафенета и заведения не липсват, а ако сте решили да останете за по-дълго време, може да отседнете в къща за гости или хотел. Точно пред природния феномен има паркинг, където да оставите колата си. Има и магазинчета, от които може да закупите сувенир, магнит или друго, което да ви остане за спомен от удивителното място.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: