baner blview

В пещерата с кристалите и най-големия сталактон – само с каска

Една от най-красивите пещери в страната… с много на брой и различни скални образувания. Пещера „Венеца“ – впечатляваща и различна…

Разкрита още през 1970г. при взривни работи,  проучена и картирана през следващата година. Но отваря врати за посетители едва през 2015г. В уникалната пещера могат да се видят ледени кристали, сталактити, сталагмити, арагонитни кристали, гроздовиден сталактит, който рядко се среща в българските пещери, калцитни образувания и др. На където и да погледнеш можеш да видиш нещо впечатляващо. Дори и към пода…там са разпръснати различни на цвят кристали, дължащи се на кристализацията на водата и минералите в заобикалящите ги скали. Има и образувание, оприличено на Дева Мария. В пещерата е изградено ефектно цветно осветление, което допълнително придава още по-уникален вид на различните по форма и вид образувания.

В пещера „Венеца“ се намира и най-големият сталактон в България, с обиколка от около 25 м. Уникално образувание за пещерата са колониите от корали, които наподобяват на морските. Друго нетипично за пещера, но изключително красиво образувание са кристалите – да! Кристали в пещера.

В пещерата има 5 зали, коя от коя по-красива.. и се влиза задължително с каска, която дават още преди да влезнеш, защото се минава през няколко тесни и ниски места, където човек може да ожули или удари сериозно главата си. Първото такова място е още в началото на пещерата. Влиза се през тесен процеп със стълба, по която преминаването е бавно и поединично.

Разходката в пещерата трае около половин час .. а може и по-дълго, защото наистина е уникално… В пещерата е изградена пътека от метал, която не само улеснява ходенето, но и е направена така, че да не се пързаля, въпреки влагата, която е 100%.

Пещера „Венеца“ се намира на около 160 км северозападно от София, близо до село Орешец. Стигнете ли в селото, указателните табели ще ви напътстват до мястото, а малко преди пещерата има обособено място за паркинг, след това се ходи пеш за около 5 мин. и сте точно пред пещерата, няма как да сбъркате. Влизането в пещерата се извършва на всеки кръгъл час.

Посещението на пещера „Венеца“  може да се комбинира с посещение на една от най-големите пещери в България – Магурата, която се намира на около 36 км от пещера „Венеца“. Минава се през село Рабиша и се стига до нея.

Още по-близо до пещера Венеца, на около 14 км и доза завои и стигате до известните Белоградчишки скали… Очаквайте още за красотите в Северозападния край на Стрелка БГ!

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: