baner blview

Вековни дъбове от Пиринския край на финала на конкурса Дърво с корен

Започна гласуването за любимо българско дърво в 11-ото поредно издание на конкурса „Дърво с корен“. Той събира историите на дървета, които са оставили спомени в сърцата на хората. От 10-те дървета в категория „Дърво с корен“ за 2020 г. до финалния кръг достигнаха две от Пиринския край. Това са Буешкият дъб в местност Буек, с. Петрелик, общ. Хаджидимово и три вековни пърнара от вида Палестински дъб до параклиса „Св. Илия“ над село Калиманци, общ. Сандански.

Гласуването ще продължи до 20 януари 2021 г. на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“. Всеки е поканен да подкрепи онзи тих свидетел на съдби и събития, който според него заслужава да стане носител на титлата „Дърво с корен“ за 2020 година и да представи страната ни в европейското издание на конкурса догодина.

Тази година за участие в конкурса постъпиха 22 предложения от различни краища на страната, а историите им могат да бъдат разгледани във Фейсбук страницата „Конкурс „Дърво с корен“. Сред тях се открояват достолепни екземпляри, отдавна превърнали се в почитани членове на местните общности, като Дъба в родното село на Йордан Радичков (с. Калиманица, обл. Монтана), Големия цер в махала „Лакарево“ (с. Гумощник, обл. Ловеч), Старата черница в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав, Вековният дъб при с. Клисура, обл. Софийска, Бялата черница при с. Звиница, обл. Кърджали, Стария дъб край манастир „Св. Димитър“ (с. Габра, общ. Елин Пелин), Буешкия дъб (с. Петрелик, общ. Хаджидимово).

Трогателни са и личните разкази, свидетелстващи за силната привързаност на хората към дървета, които са знакови за семейството им, пазят родовата им памет и са неизменен участник в събитията от техния живот, като дивата круша в с. Тъжа, обл. Стара Загора, гръцкия орех в центъра на с. Чеканчево, обл. Софийска, ябълка в с. Божичен, обл. Русе.

След разглеждане на постъпилите предложения за почитани и забележителни български дървета, журито излъчи 3 финалиста в категорията, посветена на вековни дървета, и 10 финалиста, които ще се състезават в основната категория за титлата „Дърво с корен“ на 2020 г. Победителите сред тях ще бъдат определени чрез онлайн гласуване. Всеки може да подкрепи финалистите, като разгледа историите и снимките им на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност” в рубриката „Дърво с корен“ и гласува за своя избраник във всяка от двете категории.

В категория „Дърво с корен“ за 2020 г. до финалния кръг достигнаха:

Зимен дъб в бившето с. Калиманица, общ. Берковица

Гръцки орех в центъра на с. Чеканчево, общ. Горна Малина

Вековен цер при село Клисура, общ. Самоков

Бяла черница при село Звиница, общ. Кърджали

Питомен кестен в двора на девическия манастир „Въведение Богородично“ в гр. Казанлък

Старият дъб край манастир „Св. Димитър“ в село Габра, общ. Елин Пелин

Буешкият дъб в местност Буек, с. Петрелик, общ. Хаджидимово

Старата черница в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав

Старият дъб в двора на бившето училище в село Телчарка, общ. Джебел

Три вековни пърнара до параклиса „Св. Илия“ над село Калиманци, общ. Сандански

В категория „Вековните дървета говорят“ журито определи за участие във финала:

Питомен кестен в двора на девическия манастир „Въведение Богородично“ в гр. Казанлък

Старата черница в градинката срещу Районен съд – Велики Преслав

Вековен цер при село Клисура, общ. Самоков

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: