baner blview

Чинарът от Златолист се бори за отличието "Дърво с корен"

Чинар на 1303 г. в двора на църквата „Св. Георги Победоносец”, с. Златолист, общ. Сандански е номиниран за конкурса „Дърво с корен“.

Вековният чинар расте в двора на храма, който е създаден и в който е живяла Преподобна Стойна. Тя се смята за жена с ясновидски сили, по-големи от тези на баба Ванга. Баба Ванга често е била гост на църквата, тъй като е черпела енергия оттам.

Легенда гласи, че веднъж на Преподобна Стойна й се присънил свети Георги, който й казал да копае на мястото, където днес е дворът на храма, и че ще намери негова икона и там трябва да построи църква. Така и станало. В годините се издигнала малка църква, в която вярващите идвали за помощ. Затова тя носи неговото име.

Историята за ясновидските способности на Стойна Димитрова (по-известна като Преподобна Стойна) започва като дете. На 6-годишна възраст тя се разболява от едра шарка и губи зрението си, но започва да вижда неща, които другите не могат. Друг малко познат факт е, че тя е можела да левитира (душата й е можела да напуска тялото). Преподобна Стойна е излекувала мнозина, като част от лекуването и черпенето на енергия е ставало именно на това място и благодарение на това вековно дърво. Смята се, че то лекува безплодие и сбъдва желания.

Дървото само по себе си е безкрайно величествено. Има височина 28-30 м, обиколка на ствола 6 м и е на впечатляващите 1303 години. С тези си години то е свидетел на голяма част от историята на България. То е символ на обединението и вярата в доброто, символ на сила, могъщество и дълголетие, символ на началото и на живота.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: