baner blview

Вековен дъб ням свидетел на празници, веселби, гощавки и задевки

Номинация за „Дърво с корен“ получи зимен дъб на около 500 г. в местност Буек, с. Петрелик, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград. Номиниращ е Мария Мамова, от селото. Наименованието на местността Буек идва от „бу`я (бу`яя)“ – раста буйно. Вековният дъб, взел нейното име, е висок 24 м и има обиколка от 5,5 м. Под него извира вода, която е изведена в чешма – Буешката чешма. Водата си остава студена дори през летните горещи дни.

Мария споделя, че под дебелите сенки на вековния дъб хората от Петрелик, а и много техни гости, посрещат по-голямата част от празниците в календара. Започва се от Великден, Гергьовден, Духовден, минава се през Петровден и Илинден, за да се стигне до Св. Богородица (и по нов, и по стар стил) и Кръстовден. А наред с тях, Буешкият дъб е част и от веселбата на много рождени дни, курбани, откриването на ловния сезон от местните авджии, посрещане на гости, малки семейни празници, разходки.

Местните казват: „Това място е вакъфско. И неговата хубост, красота и спокойствие се усещат най-много на празник.“ Сиреч, мястото е свещено, сякаш е храм. Там се отива с голямо сърце, смирена душа и чисти помисли. И сигурно съвсем не е случайно, че на метри от дъба е лобното място на капитан Павел Павлов, капитан Найден Туролийски и сержант Димитър Кискинов. На 1 септември 1948 год., движейки се с кола в района на Буешкия дъб, се натъкват на противотанкова мина и загиват при изпълнение на служебния си дълг. Тези синове на майка България са избрали прохладата и красотата на това място за своето последно пътуване.

Буешкият дъб е постоянно в разговорите на местните хора. Те се олицетворяват с него и казват: „Трябва да го посещаваме, да се грижим за него, да го уважаваме и обичаме, защото докато го има него, в селото ще има живот, а докато ни има нас, ще го има и него. Никой не трябва да чупи и едно клонче от дървото, защото който го е направил, ще го порази смърт, а и цялото село ще се затрие.“

А ням, но пряк участник и свидетел на всички техни празници, веселби, гощавки и задевки е Буешкият дъб.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: