baner blview

Багерът на Рилските езера подложи на широко обсъждане проекта

На широко обсъждане подлага Дирекция „Национален парк Рила“ идейния проект за рехабилитация на туристическите пътеки в района на Седемте рилски езера. Възмущение и много въпроси предизвика багерът на езерата преди около 2 месеца. Затова сега с информационно-разяснителна кампания ще ни обяснят мерките за намаляване на антропогенния натиск и степента на еутрофикация в циркуса на Седемте рилски езера, на територията на парка.

Особено внимание ще бъде отделено и обстойно ще бъде обсъден идейният проект за рехабилитация на туристическите пътеки в района на Седемте рилски езера, по пътека от горна лифтова станция - х. Рилски езера - Сухия чал - ез. Бъбрека, ез. Сълзата - ез. Бъбрека - ез. Близнака - Трилистник - ез. Рибно, от всички страни (източен и западен бряг) - ез. Долно - х. Рилски езера и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. Рилски езера“, уточняват от дирекцията.

А присъствието на багера високо в планината е във връзка с отделна част от проекта, свързана с „Инженеринг (проектиране и СМР) за рехабилитация/изграждане на съоръжения“ на стойност 3 млн. и 42 хил. лева.

Ще се строят пътеки, полагане на каменна настилка, укрепване на ерозиралите места по трасето, изграждане на съоръжения за отводняване, монтаж на дървени мостове и скари, както и монтаж на парапети, а целта е туристите да ползват само тях, а не алтернативни маршрути.

Информационната среща ще се проведе на 11 септември 2020 г. (петък) от 11:00 ч. в Посетителски център за Национален парк „Рила“ - Паничище.

За участие в информационната среща са поканени представители на заинтересованите страни от Министерството на околната среда и водите и негови регионални структури, Обществения консултативен съвет към Д „НП Рила“, неправителствени организации, научна общност, регионална и местна власт и медии.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: