baner blview

Министерство на културата даде пари за разкопки край Струмяни

Министерство на културата осигури финансиране за извършване на разкопки в местността Долно Градище край с. Микрево, община Струмяни. Проучване на терена ще се направи от Национален археологически институт с музей към БАН. Теренното проучване започна след дългогодишно прекъсване на Раннохристиянската базилика в местността. Първоначалните проучвания започват през 1996 година и с известни прекъсвания продължават и през 2005-2008 година.

Проучванията са на юг от сградата на базиликата, като основната цел е да бъдат разкрити евентуални прилежащи и помощни помещения до храма, които са подпомагали дейности, свързани с църковните служения и обреди. Възможно е да бъдат разкрити и останки от гробове, и погребани духовни лица до стените на храма, каквато е раннохристиянската практика.

Проучванията на терен започнаха вчера с ръководител на разкопките бившият директор на музея в Сандански Владимир Петков и бившата шефка на музея в Благоевград д-р Христина Цонева.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: