baner blview

Най-добрата поддръжка за вашия автомобил

Ако родителите ви са имали автомобил, когато сте били дете, много вероятно е те да са се грижили за него и поддръжката му. Дори и когато сте се учили да шофирате, пак те са ви казвали кога е време за поддръжка и обслужване. Когато живеете сами обаче поддръжката на автомобила става ваша отговорност.

Да, може да бъде скъпо и да отнема много време, но инвестицията, която правите, ще ви спести пари в бъдеще. Не бъдете като хората, които забравят да си сменят маслото и двигателят им се разваля.  Колата ви няма да се грижи магически сама за себе си. Изградете навик да поддържате редовно автомобила си и се откажете да разчитате на хората, за да ви напомнят да подмените гумите си или да смените маслото.

По-долу ще ви преведем през някои от основните неща, които трябва да правите, за да гарантирате, че колата ви е в добра форма.

Вместо да стоите на бензиностанцията и да четете реклами за кредитни карта, докато изчаквате резервоара ви да бъде напълнен, използвайте това време, за да дадете на колата си бърза проверка (и почистване), изпълнявайки три прости задачи.

Почистете предното стъкло.

Мръсното, изпръскано предно стъкло е риск за безопасността, тъй като затъмнява погледа ви към пътя. Затова е важно да го чистите редовно. Почти на всяка бензиностанция има дълга четка и почистваща течност, така че се огледайте и ги използвайте. Движете четката с непрекъснати движения нагоре надолу и по дължина настрани. Така ще премахнете освен праха и насекомите, които както знаем всички, могат да направят голяма бъркотия. Почистете и фаровете.

Не забравяйте да долеете масло

Моторното масло има много функции - смазва двигателя, отнема топлина от движещите се части и дори събира всички продукти от горенето. Изобщо маслото е нещото без което вашия двигател няма да работи качествено, така че трябва да проверявате нивото му редовно, на студен двигател. Има много наръчници, как да подберете най-доброто масло за вашата кола, включително и специалистите от Мотул масло са направили такъв, който можете да видите тук. Мотул масло е високо качество масло, което се предлага и на българския пазар.

Проверете налягането в гумите.

Проверете налягането в гумите. Поддържането на правилно налягане в гумите ще ви предпази.  Неправилно надутите гуми са или прекалено напомпани или недостатъчно.  Гумите с правилно налягане имат по-дълъг живот и повишават вашата горивна ефективност. Налягането в гумите е нещо, което трябва да следите, тъй като то постоянно се променя, докато гумите са използвани и минават километри, както и когато температурата се колебае. Ето защо е толкова важно да проверявате налягането редовно и да добавяте въздух, когато е необходимо. Някои експерти казват, че трябва да правите това при всяко зареждане с газ.

Проверката на налягането в гумите отнема по-малко от две минути. Ето как да го направите:

Винаги проверявайте налягането в гумите, когато гумите ви са „студени“. Проверявайте налягането на гумите си само на бензиностанция. Ако вече сте в движение, оставете гумите да почиват поне четири часа, преди да ги проверите.

Разберете налягането в гумите, препоръчано за вашия автомобил (това е информация, която я има в ръководството). Винаги пълнете гумите до това препоръчително ниво, независимо от марката на гумите, а не до максималния PSI, който се намира на страничната стена на гумата - това число показва максималното налягане, което гумата може да понесе при най-тежкия си товар, а не идеалният PSI на гумата. Проверете налягането в гумите с манометър. 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: