baner blview

Огромни 5-метрови купи „гарота“

Запалването на ”гарото” в Белица е характерен обичай, свързан с вярванията, че колкото е по-голям огънят, толкова годината ще е защитена от градушки и ще бъде плодородна. С огъня се гони злото, а когато пламъците станат по-малки, младите момци прескачат „гарото”, за да са силни и здрави през годината. Победителите на най-голямата клада емоционално изричат „Нащо гаро, най-големо”.

 4-5 метрови еко купи „гарота“ построиха беличани. Затова журито от общинската администрация  връчи на всеки квартал по 100 лв. с пожелание всяка година на Сирни Заговезни всички да бъдат живи и здрави, да поддържат вековната традиция, за да се предава тя от поколение на поколение.

След запалването на "гарото" жителите на кв. "Долни край" бяха организирали тържествена заря съпроводена с песни и хора. В този момент и християни и мюсюлмани се поздравяват за празника и се веселят! Традицията се спазва за пета година по инициатива на кмета на Белица Радослав Ревански.

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: