baner blview

Красиви скални образувания – Стобските пирамиди

Разнообразни по форма и размер, красиви скални образувания. Едни от най-популярните скални пирамиди в България – Стобските пирамиди в село Стоб. Размерите им са между 6 и 13 метра, а и има и по-високи. А гледките към пирамидите са нещо уникално. Пирамидите са толкова много на брой и то различни, но същевременно подобни една на друга. Странностите на природата са много и най-разнообразни. Пред природата нищо не може да се изправи. И в този случай природата се е развихрила в Стоб, като на места можете да видите само едно скално образувание, а на друго, наредени като в редичка – една до друга.

Пирамидите в село Стоб може да бъдат наблюдавани от по-далече, като се тръгне по поддържан черен път и се стига до пътека, която е до живописната рекичка. Има и беседки, на които можете да си отдъхнете и да се любувате на невероятната гледка. А може и да ги видите отблизо – да сте точно над тях. Стига се по изградена екопътека, на която има обозначения с табелки и маркировка. Пътеката не е трудна за ходене, даже е много приятна. По време на разходката, която е около половин час може да се насладиш не само на Стобските пирамиди, но и на съседните високи хълмове на невероятната Рила планина. Ако не се ориентирате, може да попитате местните в село Стоб. Те винаги са готови да ви насочат, защото туристите често спират, за да питат за пирамидите.

Как са се образували? Образували са се следствие на течаща вода. Тези, които остават незасегнати са по-високи и са образували форми, които приличат на пирамиди. Ако имаш повече въображение може да ти заприличат и на друго. Но са уникални. Трябва да се видят – на живо!

А как се стига до тях? До тях се стига по АМ „Струма“. Завива се на отбивката, която е за Рилския манастир. След това се минава Кочериново и малко след това вдясно е отклонението за село Стоб. По пътя има и указателни табели, по които лесно може да се ориентираш.

Ако сте решили да пътувате на някъде за един ден, чудесна идея е да посетите скалните образования, ще останете очаровани от тях.

Сподели снимки от гледките в Стоб – ТУК.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: