baner blview

„Еньовденски тайнства“ – ухаен и лековит празник в Делчево (видео)

Всяка година по Еньовден. Всяка година през юни, в пиринското село Делчево над Гоце Делчев. Да видиш как млади моми се къпят в росата преди изгрев слънце, да усетиш дъха на билките още на поляната, да набереш най-лековития букет, да видиш ритуала „Мълчана вода“…. Безценно. И словото, и снимката, и видеото може само да загатне за магията на „Еньовденски тайнства“ – еньовския фестивал в Делчево. Накратко ще ви кажем за тази магия и малко ще покажем. А вие ще планирате, ако искате да усетите тази дъхава лековита магия на празника на билките Еньовден. Мястото е село Делчево. Изключително живописно, с мерак реставрирано и грижено от наследниците на някогашните стопани на къщите.до там се стига с кола по много хубав път. Има къде да се отседне за нощувка, за обяд, за кафе… а пък гледката отгоре към Града (б.р. така му казват на Гоце Делчев в околията - Града́) е впечатляваща. Но… към празника на билките:

Фестивалът „Еньовденски тайнства“ е двудневен. Провежда се точно на деня Еньовден – един от най-хубавите и магически празници през лятото. Започва от вечерта преди празника, 24-ти юни, когато малки и големи поемат на приключенска разходка по пътеките около Делчево за бране на билки и цветя. Тогава, още вечерта млади момичета правят ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”. А на сутринта посрещат изгрева на слънцето и брат най-лековитите билки в митичната местност. По-късно, на селския площад, девойките плетат и венци от дъхавите цветя, с които пък малко по-после се явяват и на конкурс „Най-красив еньовденски венец“, той е традиционен също.

А на площада… там всяка година все нещо различно се случва. Някога популярни от телевизията готвачи правят вкусни гозби, които подправят с дъхави билки от Пирина. Някога различни арт-ателиета редят майстори, винаги на площада в Делчево има и много музика, в празничен ритъм. А всички които пожелават се промушват през Еньовския венец за здраве и късмет.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: