baner blview

Пирин – свещената планина

Разложкият край е една от люлките на световната цивилизация. Или поне агрументи за тази теза има музейният уредник в Разлог Илия Тантилов. И, сочейки с пръст към планината, ни разказва за фигурите и конфигурациите на Кутело 1, Кутело 2 и Бански суходол, за скалния ръб „Кончето“ и за една изгубена планина-майка на първичните арийци, за която говорят индийците. Прочетете този разказ и се загледайте във Величествена Пирин, когато сте в Разлог или в Банско, или някъде в района… може пък и вие да потвърдите тезата. А ако имате контрааргументи, минете през музея в Разлог.

Пирин е свещената планина, за която се говори в индийската и китайската митология, казва уредникът на историческия музей в Разлог Илия Тантилов. „Те са я наричали Меру, но по мое мнение е Мару, което значи планината-майка. Не случайно Пирин е била почитана и от траките като свещена планина“, допълва уредникът и продължава да развива тезата си, че все повече неща от глобалната история на цивилизациите ще започват да се концентрират в Разложко. Изглежда доста налудничаво, обаче е възможно нещата наистина да са били именно такива, предполага Тантилов и привежда редица примери от топонимията на района.

Индийците говорят за изгубената далеч на запад планина-майка на първичните арийци, откъдето им е дошло всичко. Тя е с формата на кораб и в нея има огромни скални фигури на кон, котка и куче, цитира древните предания Тантилов и уточнява, че тези животни са разположени приблизително в такава конфигурация като тези на Мадарския конник. Само че там конят е обърнат обратно, докато нашият гледа на изток, детайлизира пейзажа уредникът. Според него огромният кон, за който разказват древните индийски хроники, е в Пирин и включва Кутело 1, Кутело 2 и Бански суходол. Скалният ръб „Кончето” всъщност се явявал върха на коня. В три пирински върха пък можело да се види онова идолче, което се среща от Германия до Урал, твърди Тантилов и сочи като доказателство огромната скална грамада на Каменица. Според древните индийски хроники изгубената далеч на запад планина-майка има формата на кораб. В нея има орел и орле, бик или крава. Въпросът е да знаем кога и как да ги видим, по-точно как да завъртим тая „планина”, че да видим всички неща, описани в древните индийски предания.

Тантилов смята, циритан неотдавна от agencia.bg, че Пирин е първообразът на кораба на Ной. Така че няма защо да търсим останки от някакъв дървен кораб в Черно море, каквито призиви се чуват напоследък, а да погледнем планината Пирин, която има формата на кораб и се е забила между Струма и Места, категоричен е уредникът на историческия музей в Разлог.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

За нас

Контакти

Информацията в сайта е предназначена за абсолютно удобство на всеки - запален планинар, професионален турист, градски човек, търсещ къде да отиде за няколко часа, ден или два. Местата, към които сочи СТРЕЛКА, са проверени и описани от първо лице. Сподели и ти къде си бил, за да отидем и ние.

Най-нови снимки

Log In or Sign Up

Забравена парола? / Забравен потребител?

Вход Регистрация

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Sign in using your account with: